Granita är en halv-frusen slushliknande isglass. Man kan mixa lite vad som helst med vätska och socker - frysa det - låta det halvtina och äta det med något passande.
Jag testade 3 olika sorter.
Nummer 1:
Röda vinbär, vitt sött vin och socker.
½ l röda vinbär
½ dl sött vin
1 dl strösocker
Häll vinet i en kastrull tillsammans med strösockret. Värm vinet på svag värme, bara tills sockret löst upp sig. Koka inte. Låt kallna.
Rensa och skölj bären. Mixa bären med en mixer. Blanda i sockerlösningen.
Häll blandningen i en plastburk och låt stå i frysen i en timma. Ta ut burken och rör om med en gaffel - utifrån kanten och in mot mitten.
Låt stå i frysen ytterligare en timma och rör om igen. Gör om samma sak en gång till och låt den sedan stanna i frysen tills den ska ätas.
Innan granitan serveras bör den tina lite. Jag serverade vispad grädde till - lite färsk mango och valnötter.
Nummer 2:
Röda vinbär, mango, vitt sött vin och socker.
½ l röda vinbär
½ skalad och delad mango
½ dl sött vin
1 dl strösocker
Gör som i recept nummer 1.
Nummer 3:
Kaffe, socker och choklad.
½ l starkt kaffe
1 dl strösocker
1 dl finhackad mörk choklad
Brygg kaffet. Blanda kaffe och socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Blanda i chokladen.
I övrigt samma som i recept 1.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar