tisdag 3 september 2013

Bröd - Pitabröd


ca 8 - 10 dl vetemjöl, eller fullkornsmjöl
2 tsk salt
2 tsk torrjäst
2 msk olivolja
4 dl vatten

Blanda det mesta av mjölet, salt, jäst, och olja in stor skål.
Värm vattnet till ca 40 grader.
Blanda vattnet med det övriga i skålen.

Knåda degen i minst 5 minuter, tillsätt mer mjöl om det behövs. Knåda tills degen är blank och mjuk.

Låt degen jäsa övertäckt i kylskåp under natten.


Häll upp degen på mjölat bord, rulla ut den och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en boll och platta ut den lite.

Låt jäsa övertäckt i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.



Kavla ut varje bit till rundlar och lägg dem på plåtar, på bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta 10 minuter.

Pensla varje bröd med vatten och sätt in plåten i ugnen.



Baka 3 - 5 minuter. Bröden ska vara "puffiga", lätta och fått lite färg.

Pitabröd kan förvaras i kylskåp och värmas upp innan användning.

Pitabröd äts i många länder runt Medelhavet, på Balkan, i Mellanöstern och Indien. Det arabiska ordet för Pita är "Khubz".

Man kan äta det till en maträtt för att skopa upp såsen, strimla det i en sallad, eller skåra det och fylla det med något.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar