Smält ett paket osaltat smör på svag värme i en kastrull.
Låt det värmas under en timme.
Rör INTE i det, men titta till det lite då och då så det inte bränns i botten. Om det börjar bli brunt, stäng av värmen ett tag.
Låt svalna några minuter. På ytan har nu bildats en skorpa - skumma bort den.
I botten finns en vit vätska. Den vill vi inte ha.
Lägg ett kaffefilter eller en silduk i en sil. Placera silen över en skål. Häll över det varma fettet i filtret, utan att få med bottensatsen. Om fettet i filtret stelnar för mycket kan man värma det igen.
Häll det rena gyllene fettet i en burk med lock. Detta är vårat Ghee.
Ghee stelnar i kylskåpet men smälter igen när det värms upp.
Ghee är en sorts klarat smör som används mycket i södra Asien i olika rätter. Det har lång hållbarhet och tål hög uppvärmning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar