tisdag 6 augusti 2013

Världens mat - Grön Mango Thai-sallad


Strimlad mango

Grön mango thai-sallad

Sallad

2 fasta omogna mango
½ dl kokosflingor
½ l färska böngroddar
1 dl hackad färsk koriander
1 gul lök, tunt skivad
1 hand full med nötter (t.ex. jordnötter, valnötter)
1 dl grovt hackad färsk basilika
1 strimlad röd paprika

Lägg ev till kycklingkött, räkor eller tärnad tofu 
Lägg ev till hackad röd färsk chili (spansk peppar)

Dressing

3 tsk asiatisk fisk sås eller 4 tsk soja
½ dl pressad limejuice
2 tsk farinsocker, eller honung
1-2 tsk Thai chili sås

Gör så här

Rosta kokosflingorna på torr plåt på medelvärme, 2-3 min. 
Lägg böngroddarna i en skål med iskallt vatten.

Blanda dressingen i en skål. Den ska smaka en blandning av sött, salt, surt och kryddigt men mer sött än surt. 

Med en skarp kniv, skär några skåror längs med mangon, från topp till botten. Dra av skalet. Skär täta skåror genom mangoköttet, längs med mangon, från topp till botten. Använd en skalare för att skala av mangoköttet i spagetti-liknade strimlor. Tänk på att det är en kärna i mitten. 

Lägg mangostrimlorna i en salladsskål. Tillsätt avrunna böngroddar, hackad koriander, tunt skivad lök,  hälften av de rostade kokosflingor, strimlad paprika, (kycklingkött, räkor, tofu, röd chili). Rör om.

Tillsätt hälften av dressingen. Rör om. Gör ett smaktest. Tillsätt mer dressing, ev med mer fisksås, socker, lime eller Thai chili sås. Rör om igen. 

Strö nötter över salladen. Dekorera med baslika blad och resten av kokosen. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar