söndag 4 augusti 2013

Världens mat - Granita, Italiensk isglass


Granita är en halv-frusen slushliknande isglass. Man kan mixa lite vad som helst med vätska och socker - frysa det - låta det halvtina och äta det med något passande. 

Jag testade 3 olika sorter. 

Nummer 1:

Röda vinbär, vitt sött vin och socker.

½ l röda vinbär
½ dl sött vin
1 dl strösocker

Häll vinet i en kastrull tillsammans med strösockret. Värm vinet på svag värme, bara tills sockret löst upp sig. Koka inte. Låt kallna.

Rensa och skölj bären. Mixa bären med en mixer. Blanda i sockerlösningen. 

Häll blandningen i en plastburk och låt stå i frysen i en timma. Ta ut burken och rör om med en gaffel - utifrån kanten och in mot mitten. 

Låt stå i frysen ytterligare en timma och rör om igen. Gör om samma sak en gång till och låt den sedan stanna i frysen tills den ska ätas. 

Innan granitan serveras bör den tina lite. Jag serverade vispad grädde till - lite färsk mango och valnötter. 

Nummer 2:

Röda vinbär, mango, vitt sött vin och socker.

½ l röda vinbär
½ skalad och delad mango
½ dl sött vin
1 dl strösocker

Gör som i recept nummer 1. 

Nummer 3:

Kaffe, socker och choklad.

½ l starkt kaffe
1 dl strösocker 
1 dl finhackad mörk choklad 

Brygg kaffet. Blanda kaffe och socker i en kastrull tills sockret löst upp sig. Blanda i chokladen. 

I övrigt samma som i recept 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar