Varje år inför julen gör jag en sats köttbullar som jag fryser in för att sedan ta fram julafton. I år låter jag mig inspireras av Italien.
Ugn
200 grader, 30 minuter
Ingredienser
1/2 kg nötfärs
5 msk ströbröd
1,5 - 2 dl gräddmjölk (mjölk + grädde efter behag)
1/2 - 1 tsk salt
1 ägg
ca 1 dl riven Parmesanost
1 liten riven gul lök.
1 - 2 klyftor riven eller krossad vitlök
1/2 torkad oregano
1 dl småklippt slätbladig persilja
1/2 - 1 krm svartpeppar
2 - 3 msk smör att steka i
1/2 l köttbuljong att svalna i (om de ska frysas)
Ströbröd svälla i gräddmjölken
Blanda ströbrödet med gräddmjölken och låt svälla i ca 10 min. Det ska vara lite löst och inte stelna till en torr klump.
Blanda färsen
Blanda ströbrödsblandningen med resten av ingredienserna. Tillsätt ev mer vätska. Forma köttbullar till önskad storlek.
In i ugnen
Ugn 200 grader. Lägg smörklicken i en långpanna. Sätt in långpannan i ugnen och låt fettet bli ljusbrunt. Lägg i köttbullarna och stek ca 30 min eller tills de verkar klara och fått färg. Vänd dem några gånger under stekningen.
Om de ska frysas
Svalna
Häll upp köttbullarna i en lagom stor skål. Häll över buljongen och låt köttbullarna svalna i buljongen.
Frys
När köttbullarna har svalnat. Förpacka dem och förvara dem i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar