Krutonger tillagar man från vit bröd, gärna dagsgammalt, som man delar i bitar och steker på plåt eller rostar i ugn, eller tar man en baguette och skär i skivor. Jag har använt mörkt bröd också. De kan smaksättas på olika sätt, efter tycke och smak. Till exempel kan de stekas i olja och smör och sedan rullas i hackade färska örtkryddor eller rostas i ugn och överströs med riven parmesanost. Eller bara smaksättas med salt och peppar. Går att spara om de förvaras torrt.
Krutonger används i soppor, sallader mm. De ska vara knaperstekta och krispiga och därför strös över strax innan maträtten serveras så att de inte blir blöta och mjuka.
Tillagning
- Skär bort kanterna på brödet och dela brödet i ganska små bitar, eller skär en baguette i skivor.
- På stekpanna: Rosta dem i olja och lite smör på medelhög värme tills de är gyllenbruna och knapriga.
- I ugn: Sätt ugnen på 175°C. Lägg på ugnsplåt, ringla över olja och rosta i övre delen av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg. Vänd efter halva tiden. Man kan också bre smör på varje skiva om man delat baguetter i skivor.
Smaksättning:
- Blanda olja, pressad vitlök och finriven ost i en skål. Lägg i krutongerna och vänd om försiktigt. Rosta i ugn.
- Gnid in stekpannan med en halva vitlök.
- Vänd krutongerna i hackade färska örtkryddor efter de är rostade och fortfarande varma.
- Kombinera vitlök och örtkryddor.
- Riv parmesanost och strö den över krutongerna innan du sätter plåten i ugnen.
- Baguetter i skurna i skivor. Bre på lite smör på varje skiva. Strö socker, vanilj och kardemumma på en tallrik. Doppa brödet i kryddmixen.
- Skär brödet i tärningar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
- Rosta brödet i smör och olja i en stekpanna. Blanda i riven vitlök och riven ingefära när krutongerna fått lite färg.
- Skär baguetten i tunna sneda skivor. Stek skivorna på båda sidor tills de får fin färg i en stekpanna med olja. Mixa 2 msk olja, persilja och vitlök till en slät grön olja. Pensla oljan på de stekta krutongerna.
Tärnad baguette. Rostade och rullade i färska örtkryddor. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar