- 2 dl havrekross
- 2 dl havregryn
- 3 dl kokande vatten
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- ½ dl rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 2½ dl fullkornsvetemjöl
- 10 - 11 dl vetemjöl special
- Blanda havrekross och havregryn och häll över kokande vatten.
- Låt stå 30 min
- Smula jästen i en degbunke
- Värm vatten till 37 C tillsammans med oljan
- Lös upp jästen med det varma vattnet (+ olja)
- Tillsätt socker, salt, fullkornsmjöl samt havreblandningen
- Tillsätt vetemjöl tilsl du får en hanterbar men ganska lös deg
- Låt jäsa 1 tim
- Sätt ugnen på 275 grader
- Klä en plåt med bakplåtspapper
- Stjälp upp degen och forma till ett stort runt bröd
- Låt deg stå och jäsa 10 min
- Sätt plåten i nedre delen av ugnen
- Efter 10 min, sänkt temperaturen till 200 grader
- Grädda 25 - 30 min tills brödet fått färg
- Låt svalna på galler
- Dela brödet i 4 delar
Fakta:
Fullkornsmjöl är hela sädeskornet malet, dvs kärna, skal och grodd. För att få kallas fullkornsmjöl måste mjölet innehålla 100% fullkorn. Även grahamsmjöl är ett fullkornsvetemjöl. Brödet blir dock smuligare med grahamsmjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar