torsdag 26 mars 2020

Rostade grönsaker med vita bönor

Till 4 personer 

Ingredienser

1,5 zucchini
1 paprika
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin 
2 mask rapsolja
1 burk färdigkokta vita bönor
salt, peppar

(creme fraiche)

Ugn: 200 grader

Gör så här

Skär grönsakerna i bitar. Skär lökarna i klyftor. Hacka vitlöken. 
Skölj bönorna. 
Lägg grönsakerna och bönorna i en ugnssäker form.
Häll över oljan.
Krydda med rosmarin, salt och peppar.
Blanda 

Rosta ca 30 minuter i ugnen. Ta ut och blanda runt ett par gånger. 

Gott med creme fraiche till. 















Nyttigheter och fakta


zucchini (Squash)


Kommer från Nordamerika. Man kan äta den både rå och tillagad. Både frukten och blommorna går att äta. 

Zucchini ganska näringsfattig och innehåller över 90% vatten. Bra om man vill gå ner i vikt. 


Paprika


Paprikan är först grön och sen när den mognar skiftar den färg till gul, orange eller röd. Paprika är en slags spansk peppar fast inte så stark i smaken. Kommer från Mexiko och Sydamerika. 

Den röda paprikan är mer nyttig än den gröna. Den röda har mer vitaminer och fler näringsämnen och innehåller antioxidanten lykopen. Mängden karoten är nio gånger högre i röda paprikor. Röda paprikor har även den dubbla mängden vitamin C jämför med  gröna paprikor. Paprikor innehåller mest vatten men innehåller dock också en väldigt hög halt av vitamin C och hyfsat hög halt av vitamin B6 och vitamin B9. 

Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.  Vitamin B9,  även kallad folat, behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar.


Vitlök


Vitlök är släkt med amaryllis och kan odlas i Sverige. 

Vitlöken är  näringsrik. 100 g ger ca 11% av det rekommenderade dagliga intaget av essentiella näringsämnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar