lördag 21 mars 2020

Stekt äppelpytt

Räcker till 4 personer

Ingredienser

3 äpplen 
1 tsk riven färsk ingefära
saften av en halv apelsin
1 dl hackade nötter av något slag.
2 msk smör
1 tsk mald kanel
½ dl russin
(ev lite socker)

Gör så här

Rosta de hackade nötterna i stekpanna på svag värme. Lägg åt sidan.

Kärna ur och dela äpplena i bitar.
Stek äppelbitarna i smöret på svag värme tills de fått lite färg och blivit mjuka.
Strö i kanel, russin och nötter.
Tillsätt apelsinsaften.
Rör om och fortsätt steka tills allt blivit varmt.














Gott att strö över yoghurt eller fil. 

Nyttigheter och fakta


Ingefära


Ingefära är en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter. Odlas i alla tropiska regioner. Ingefärans rot innehåller bland annat vitamin C, magnesium, järn, kalcium, kalium, natrium och fosfor. 

Studier visar att ingefära hjälper mot åksjuka och annat illamående. Sägs också sänka dåligt kolesterol och högt blodtryck.

Äpple


Äpplen till hör familjen rosväxter. I Sverige finns två vilda äppelsorter. Det finns tre typer av äpplen: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Sommaräpplen ska ätas direkt från trädet medan höstäpplen behöver lagras några veckor. Vinteräpplen behöver lagras minst en månad.

Äpplen, framförallt äppelskalet, innehåller flavonoiderkalium och rikligt med C-vitaminer. Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen sägs det. 



Apelsin


Ordet apelsin betyder äpple från Kina. Apelsinen är en citrusfrukt. 

Apelsiner innehåller inte jättemycket näringsämnen men ca av de C-vitaminer du behöver per dag. 


Kanel


Kanel består av bark från olika arter av kanelträd. I Indien används stora mängder kanel som ingår i kryddblandningen garam masala och kryddan används också i desserter, te och kaffe. 

Kanel sägs vara cirkulationsfrämjande. Lindrar magsår och hjälper vid matsmältningsbesvär samt bakteriedödande. 


Nötter och frön


Nötter och frön innehåller många viktiga näringsämnen, som enkelomättade och fleromättade fetter, protein, magnesium, zink, koppar, kalium, fosfor, järn, selen, vitamin E, tiamin, vitamin B6, folat och niacin.  Ett par matskedar nötter och fröer om dagen rekommenderas av livsmedelsverket. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar