söndag 13 februari 2011

Recept: Gumbo

Gumbo med kyckling, korv och räkor, 4 - 6 portioner

Ingredienser
½ dl olivolja
1 dl vetemjöl
2 selleristjälkar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 grön paprika, hackad
I medelstor gul lök, hackad
1 l kyckling buljong
1 l mörkt öl, ev blandat med vatten, eller bara vatten
½ l köttbuljong
5 hg kyckling lår, utan skin och ben
2,5 hg chorizokorv, skuren i ca ½ cm tjocka skivor
1 knippa pesilja, hackad
1 msk färsk timjan
1 msk färsk salvia
3/4 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
5 hg skalade räkor
1 burk krossade tomater

Tillbehör
2,5 hg matlagningsris kokat enl förpackningen

Tillagning
  1. Värm upp olivoljan
  2. Blanda i mjölet, lite i taget under omrörning
  3. Tillsätt buljongen
  4. Bryn sellerin, paprikan, vitlöken och den gula löken tills de är mjuka, rör om då och då
  5. Lägg i de brynta grönsakerna och löken i redningen
  6. Tillsätt tomater, öl och vatten
  7. Smaka av med salt och peppar
  8. Låt koka på svag värme i 40 minuter
  9. Skumma bort fett som flyter upp till ytan
  10. Stäng av värmen och lägg i räkorna och låt dem bli varma utan att koka
  11. Strö över den hackade persiljan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar