onsdag 1 februari 2012

Ostsufflé små formar


Ostsufflé (4 portioner)

Du behöver:
4 portionsformar (ca 3 dl stora)
kastrull
bunke att vispa äggvita i
elvisp

3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
4 ägg
1 msk smör
3 dl riven Cheddarost
2 tsk Maizena
salt
peppar


Så här gör man
Sätt ugnen på 175°. Riv osten. Smörj formarna.

Vispa ut mjölet i lite av mjölken och häll blandningen i en kastrull. Späd med resten av mjölen. Tillsätt smöret. Koka försiktigt under omrörning (bränner lätt i botten). Låt koka ca 3 - 5 minuter. När mjölkblandingen tjocknat till en smet, ta av grytan och låt smeten svalna lite.

Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner äggulorna en i taget i smeten. Rör ner den rivna osten i smeten. Rör ner majsstärkelsen. Smaka av med salt och peppar.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd snabbt, men väldigt försiktigt, ner äggvite-fluffet i smeten. Fördela smeten i formarna.

Låt suffléerna gräddas 25 - 30 min. Öppna inte ugnen innan de ser klara ut och grädda inte förlänge.

Jag serverade suffléerna tillsammans med ångkokt potatis, rivna morötter, romansallad och ett glas isvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar