torsdag 18 oktober 2012

Kalljäst bröd - dag 2

Nu har degen från igår jäst 16 timmar. Den bubblar och när jag tar av den skyddande plasten luktar det jäst och alkohol. Degen är påtagligt kladdig.

Jag rev av en stor bit smörpapper och la på bordet (papperet borde varit större). Mjöla papperet ordenligt så degen lossnar sedan.

Med hjälp av en degskrapa -
skrapa ut degen från skålen så den hamnar på papperet.
Strö mjöl på degen och mjöla händerna.
OBS! Degen ska inte knådas!


Platta ut degen till en fyrkantig platta.


Vik hörnen mot mitten.


Vik hörnen mot mitten igen.


Strö över mer mjöl och vänd på degen.


Vik papperet runt degen. Lägg över en handduk.
Låt jäsa 2 timmar...

2 timmar senare
Sätt in en stekgryta (järngryta) med lock i en kall ugn.
Sätt den på ett galler i andra spåret  från botten av ugnen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Där ugnen nått rätt temperatur -
klä av degen och strö mer mjöl över den.
Ta ut stekgrytan och lägg i degen med den mjöliga sidan ner.
Lägg på locket.
Baka i 30 minuter.
Tag av locket, sänk värmen till 200 grader.
Baka 10 - 15 minuter till.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar