onsdag 17 oktober 2012

Kålrotssoppa - Kålrotslykta

Tänkte koka en pumpasoppa men alla pumporna i affären var så stora. I stället köpte jag en kålrot och kokade en kålrotssoppa.

Kålroten är en underskattad svensk grönsak, som man faktisk kan använda till mer än rotmos eller bolsa som de sa här in the old days.

Kålrotssoppa till 4 person + kålrotslykta

Lykta
1 st kålrot ca 3 - 4 hg tung

Skär av en skiva i botten så att lyktan kan stå stadigt.
Skär av en skiva i toppen så att lyktan får en öppning uppåt.
Krafsa ur innanmätet så kålroten blir som en skål.
Spara kålrotsköttet till soppan.
Med en vass spetsig kniv - skärut gluggar i skålen så att ljuset kan sippra ut på ett snyggt sätt.
Sätt ett värmeljus i lyktan.

Akta så ni inte skär er på den vassa kniven och tänk på brandrisken när ni har levande ljus tända!



Soppa
köttet från kålroten, hackat i små bitar
1 msk smör
1 hackad gul lök
1 msk riven färsk ingefära
1 hackad vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
en klick rysk yoghurt
(persilja, färsk koriander)

Fräs lök, vitlök och ingefära långsamt, på svag värme, i en gryta.
När lök får smälta långsamt på svag värme får den en söt smak.
Tillsätt vattnet, sambal oelek, och buljongtärningarna.
Låt koka upp och lägg i kålrotshacket.

Koka 10 - 15 minuter. Tills kålrotsbitarna är mjuka.
Tillsätt grädden.
Mixa.

Serveras varm med en klick rysk yoghurt och kanske en kvist persilja eller färsk koriander.



Tänd den lilla lyktan medan du äter.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar