tisdag 23 april 2013

Världens mat - Judiskt Challah bröd

Challah bröd




2 tsk torrjäst
2½ dl varmt vatten (lite varmare än fingervarmt)
ca 10 dl ekologiskt vetemjöl
2 msk socker
1 tsk salt
2 stora ägg
1 äggula
1 äggvita
½ dl olja

Rör ut jästen
I en liten skål, rör ut jästen med det ca 40 gradiga vattnet, och tillsätt en nypa socker. Rör tills jästen har löst upp sig i vattnet och låt blandningen vila tills du ser att det börja jäsa - ytan blir vitaktig. Då vet du att jästen inte är för gammal.

Blanda alla torra ingredienser
I en stor skål, blanda ca 8 dl av mjölet, socker och salt.

Tillsätt ägg, äggula och olja
Gör en stor grop i mjölet och tillsätt däri ägg, äggula och olja. OBS, inte den ensamma äggvitan. Blanda samman.

Knåda till en deg
Tillsätt mer mjöl och knåda degen tills den blir smidig och mjuk. Knåda för hand i ca 10 minuter.

Låt jäsa i 1½ timme
Låt degen jäsa i en oljad skål i ca 1½ timme. Täck skålen med en bakhanduk och låt degen jäsa på dragfri plats.

Fläta degen
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 6 delar. Rulla ut varje del till ett 4 dm långt och 2½ cm tjockt "rep". Lägg ut de 6 repen bredvid varandra på bordet och fäst ihop repen i ena änden. Fläta från höger till vänster. Börja med högra repet och dra det under två - över en - under två rep till vänster. Börja från höger igen och gör samma sak.

Jäs på plåt 1 timme
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och låt flätan jäsa på det i ca 1 timme. Täck över med bakhanduk under jäsningen.

Ugn 175 grader

Pensla med äggvita
Vispa upp äggvitan och pensla brödet.

Baka 30 minuter
Låt brödet baka i nedre halvan av ugnen, ca 30 minuter, tills det fått färg. Vänd plåten efter halva tiden.

Låt svalna
Låt svalna på galler. Brödet är godast medan det fortfarande är lite varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar