fredag 6 december 2013

Egen senap

Dags att börja göra senap eftersom den ska stå och dra i två veckor.

Örtsenap

Ölsenap


Örtsenap (stark)

Ingredienser 

3 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
2 tsk finklippt färsk timjan (1 + 1)
2 tsk finklippt färsk rosmarin
1 tsk finklippt färsk basilika
0,8 dl äppelvinäger
0,8 dl - 1 dl vatten
1 tsk farinsocker
3/4 tsk salt

3 dagar i förväg

Blanda senapsfrön, 1 tsk timjan och resten av örtkryddorna, vinäger och vatten i en glasburk. Sätt på locket. Skaka om och låt stå i rumstemperatur 2 -3 dagar. Inte längre för då kan senapen bli för skarp i smaken.

Mixa

Kör ingredienserna i glasburken i en mixer, tillsammans med farinsocker, 1tsk timjan och salt. Man kan behöva tillsätta mer vätska om senapen blir för tjock och torr.

Låt stå

Häll senapen i en glasburk och låt stå i kylskåpet 2 veckor innan den används.

Ölsenap (stark)

Ingredienser

0,5 dl Colmans senapspulver
1,25 dl Corona öl
1 - 2 msk vatten
2 tsk gurkmeja
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk maizena mjöl
1/2 tsk citronjuice
1/2 tsk socker

1 dag i förväg

Blanda senapspulver, gurkmeja, 1 msk vatten och öl i en glasburk. Sätt på locket. Skaka om noga och låt stå i kylskåpet över natten. Inte längre för då kan senapen bli för skarp i smaken.

Sjud

Häll över ingredienserna i burken i en skål eller liten kastrull. Häll vatten i botten på en större gryta. Sjud i vattenbad tillsammans med ägg, salt, maizena mjöl. citronjuice och socker, på medelhög värme 4 - 6 minuter.Tillsätt mer vatten så senapen blir lagom tjock.


Låt stå

Häll senapen i en glasburk och låt stå i kylskåpet 2 veckor innan den används.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar