tisdag 3 december 2013

Världens mat - Ungersk fisksoppa

En mustig och god soppa som passar en kall vinterdag



Man kan göra denna soppa på olika sätt men alla recept måste innehålla gul lök, grön paprika, paprikapulver - och fisk.

Soppan serveras med bröd och en klick creme fraiche. Man behöver inte göra egen fiskbuljong utan kan förenkla det med ett par buljongtärningar istället.

4 portioner

Fiskbuljong

1 kg färsk fisk (småfisk, fiskhuvud, fiskskrov)
1 l vatten
1/2  purjolök (det gröna)
1 gul lök
persiljekvistar
1 morot
1 tsk salt
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 buljongtärning



Fisk

Man kan använda småfisk som man själv har fiskat eller inte är så dyr. Om man rensar en större fisk, kan man använda huvud, ryggben och rom.


Förbered

Förbered fisken - skölj och rensa och dela i mindre bitar. Skala och dela grönsakerna i mindre bitar.


Koka

Koka upp vattnet. Tillsätt fisk, grönsaker och kryddor. Koka 1,5 timme.

Sila

Sila buljongen.

Fisksoppan


1 kg fiskfilé (gärna av olika slag)
1 l fiskbuljong
1 lök
1,5 tsk paprikapulver (gärna med stark smak)
1 grön paprika
1 stor tomat
1 dl rött vin
(salt)

Creme fraiche, bröd

Dela och hacka

 

Dela fisken i mindre bitar.
Skala tomaten och dela den i bitar.
Hacka löken och den gröna paprikan.



Koka soppan

Tillsätt den delade tomaten, löken, paprikapulvret och vinet. Låt koka 5 minuter.
Tillsätt fiskbitar och grön paprika.
Koka 8 - 10 minuter - tills fisken är klar. 
Smaka ev av med mer salt.

Servera

Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar