söndag 22 september 2013

Granatäpple

Köpa grantäpple

De ska vara blanka, runda, utan mörka fläckar och sprickor - och kännas tunga och fylliga. Känns de hårda, torra och lätta har de lagrats för länge.


Lagra granatäpple

Hel frukt kan lagras ca 2 månader i kylskåp. Frön kan lagras 5 dagar i kylen.

Pilla ut kärnorna


Skär av ett litet lock i toppen, så att kärnorna blottas. Man kan se att det är ljusa linjer mellan de olika fröhusen. 



Skär längs med linjerna mellan fröhusen, och genom skalet. Bänd isär de olika delarna. Pilla ut fröna med fingrarna och lägg dem i en skål. De vita hinnorna måste tas bort eftersom de är beska. 



Fröna kan nu ätas som de är, kanske med lite socker på, eller lite vitt sött vin på (eller både socker och vin). 

De kan användas i sallad, matlagning och att göra juice av. 

Juice


Om man gör juice av fröna behöver de silas efteråt för att få bort eventuella hårda kärnor som följt med. 



Det blir inte mycket juice av ett granatäpple. Här har jag spätt ut juicen med lite vatten. Jag tycker granatäpplesmaken är lite i strävaste laget. Man kan nog med fördel blanda med något som gör den sötare. Vindruvsjuice tex, eller ananasjuice eller något annat sött.

Hälsoeffekter

Granatäpple innehåller C-vitaminer och kalsium framför allt - men också B-vitaminer och mineraler. 

Det sägs att granatäpple förbygger prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Också att frukten kan motverka högt blodtryck och minska lagringen av plack i blodkärlen. Samt har en bromsande effekt på åderförkalkning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar