måndag 2 september 2013

Världens mat - Ghee även kallat klarat eller skirat smör



Smält ett paket osaltat smör på svag värme i en kastrull.

Låt det värmas under en timme.

Rör INTE i det, men titta till det lite då och då så det inte bränns i botten. Om det börjar bli brunt, stäng av värmen ett tag.

Låt svalna några minuter. På ytan har nu bildats en skorpa - skumma bort den.

I botten finns en vit vätska. Den vill vi inte ha.


Lägg ett kaffefilter eller en silduk i en sil. Placera silen över en skål. Häll över det varma fettet i filtret, utan att få med bottensatsen. Om fettet i filtret stelnar för mycket kan man värma det igen. 


Häll det rena gyllene fettet i en burk med lock. Detta är vårat Ghee.



Ghee stelnar i kylskåpet men smälter igen när det värms upp.

Ghee är en sorts klarat smör som används mycket i södra Asien i olika rätter. Det har lång hållbarhet och tål hög uppvärmning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar