torsdag 19 september 2013

Konsten att koka en höna och få en god hönsbuljong



1 höna, ca 1 - 1 1/2 kilo
2 l vatten
2 gula lökar i bitar
2 morötter i bitar
2 lagerblad
1/2 - 1 msk salt
10 vitpepparkorn
några persiljestjälkar
2 dl tärnad bladselleri
några kvistar färsk timjan

Koka hönan
Lägg hönan i kallt vatten och salt. Koka upp och ta bort skummet. Lägg i kryddor och grönsaker. Koka under lock.

Koka 2 1/2 till 3 timmar, beroende på hönans storlek.

Rensa bort köttet
Ta upp hönan och låt den svalna. Rensa bort köttet och spara det. Lägg tillbaka skinn och ben i buljongen.

Köttet kan man med fördel äta med ris och en currysås.

Koka buljongen
Låt buljongen med skinn och ben och kryddor och grönsaker, koka i minst 30 minuter - utan lock. Utan lock kommer vattnet att reduceras och smaken blir starkare.

Bindväv kommer att omvandlas till gelatin och den smakrika märgen kryddar buljongen.

Sila buljongen

Låt stelna i kylskåp
När buljongen svalnat tillräckligt för att ställas in i kylen, häll över den i något kärl och förvara den i kylskåpet under natten.

Nästa dag avlägsna fett
Tag ut buljongen från kylskåpet och avlägsna fettet som ligger som ett lock över gelén. Kasta bort det avlägsnade fettet. Buljonen kan sparas i frysen om man inte vill använda den direkt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar