torsdag 18 januari 2018

Arabisk blomkålsgryta

En vegetarisk rätt med många ingredienser  (4p)

  • 1 gul lök 
  • ½ purjolök 
  • 1 liten bit färsk ingefära 
  • rapsolja att steka i
  • 1 dl russin
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 lagerblad
  • ½-1 msk curry
  • 1 msk flytande honung 
  • en kruka hackad färsk timjan 
  • en nypa kanel
  • ½-1 tsk spiskummin 
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 burk kikärtor (400 g)
  • ½ l vatten
  • ett litet blomkålshuvud, ca 800 g
  • 70 g bladspenat (frusen)
  • salt, peppar
  • 100 g mandlar
  • ½ dl russin
  • matyoughurt
  • 3 dl bulgur, kokt enl förpackning
  1. Börja med att skala och rosta mandeln (tillbehör)
  2. Hacka lök och purjo
  3. Skala ingefäran
  4. Fräs lök, purjo, ingefära, russin och curry i olja ca ett par minuter i en gryta
  5. Tillsätt tomatpuré, de krossade tomaterna, pressad vitlök, lagerblad, honung, timjan, spiskummin, kanel, sambal oelek, kikärtor samt vatten. Låt puttra ca 5 minuter. 
  6. Dela blomkålen i små buketter. 
  7. Lägg blomkål och spenat i grytan. Koka ytterligare 10 min.
  8. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. 

Bulgur tar 10 minuter att koka. 
Ät grytan med en klick yoghurt överströdd med rostad mandel och russin. 





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar