onsdag 10 januari 2018

Tahini

Tahini är en sesamröra gjord på ljusa sesamfrön och olja. Att göra tahini hemma är lätt och mycket billigare än att köpa från affären. Tahini kan tillverkas av skalade eller oskalade sesamfrön. Skalade är mer beska och jag föredrar skalade. Tahini kan sparas i kylskåp i en månad. Tahini kan användas som smaksättare i många maträtter som till exempel humus, salladsdressing, såser eller soppa. 

Recept
2,5 dl ljusa skalade sesamfrön
2 - 4 msk rapsolja
en nypa salt (valfritt)


  1. Börja med att rosta fröna några minuter i en torr stekpanna på medelhög värme. Rör i dem så de inte blir brända. 
  2. Mixa fröna med oljan i en mixer, tills blandningen är slät och trögflytande. Tillsätt en nypa salt. Tillsätt mer olja om det är för tjockt. Stoppa några gånger och skrapa ner det som hamnat på kanterna. 
  3. Häll över i en ren glasburk och sätt på ett lock.


Tahini håller sig i kylskåp i en månad. Den kan separera precis som jordnötssmör och behöver då röras om. 


Sesamfrön rostas på panna



















Spara i burk i kylskåpet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar