måndag 8 januari 2018

Krutonger av gammalt bröd

Ordet krutong kommer från franskans "croûton" som betyder brödkant och från Latinets "crusta" som betyder skorpa. 

Krutonger tillagar man från vit bröd, gärna dagsgammalt, som man delar i bitar och steker på plåt eller rostar i ugn, eller tar man en baguette och skär i skivor. Jag har använt mörkt bröd också. De kan smaksättas på olika sätt, efter tycke och smak. Till exempel kan de stekas i olja och smör och sedan rullas i hackade färska örtkryddor eller rostas i ugn och överströs med riven parmesanost. Eller bara smaksättas med salt och peppar. Går att spara om de förvaras torrt. 

Krutonger används i soppor, sallader mm. De ska vara knaperstekta och krispiga och därför strös över strax innan maträtten serveras så att de inte blir blöta och mjuka.


Tillagning
  • Skär bort kanterna på brödet och dela brödet i ganska små bitar, eller skär en baguette i skivor.
  • På stekpanna: Rosta dem i olja och lite smör på medelhög värme tills de är gyllenbruna och knapriga. 
  • I ugn: Sätt ugnen på 175°C.  Lägg på ugnsplåt, ringla över olja och rosta i övre delen av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg. Vänd efter halva tiden. Man kan också bre smör på varje skiva om man delat baguetter i skivor. 

Smaksättning: 
  1. Blanda olja, pressad vitlök och finriven ost i en skål. Lägg i krutongerna och vänd om försiktigt.  Rosta i ugn.
  2. Gnid in stekpannan med en halva vitlök.
  3. Vänd krutongerna i hackade färska örtkryddor efter de är rostade och fortfarande varma. 
  4. Kombinera vitlök och örtkryddor.
  5. Riv parmesanost och strö den över krutongerna innan du sätter plåten i ugnen. 
  6. Baguetter i skurna i skivor. Bre på lite smör på varje skiva. Strö socker, vanilj och kardemumma på en tallrik. Doppa brödet i kryddmixen.
  7. Skär brödet i tärningar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. 
  8. Rosta brödet i smör och olja i en stekpanna. Blanda i riven vitlök och riven ingefära när krutongerna fått lite färg.
  9. Skär baguetten i tunna sneda skivor. Stek skivorna på båda sidor tills de får fin färg i en stekpanna med olja. Mixa 2 msk olja, persilja och vitlök till en slät grön olja. Pensla oljan på de stekta krutongerna. 

Tärnad baguette. Rostade och rullade i färska örtkryddor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar