lördag 3 december 2011

ELM's pepparkakor


Kryddiga pepparkakor


Man ska vara frikostig med kryddorna i det här receptet och det ska vara stötta kardemummakärnor, inte malda. Jag var inte så bra på att dekorera med kristyr - måste nog träna mer. Kristyren blev dock bra - torkade och hårdnade snabbt.
OBS! degen måste ligga i kylen minst 24 timmar.

Du behöver:
Ugn 200 °C
Pepparkaksformar
Tunn stekspade
Kavel
Mortel
Plåt och bakplåtspapper
(sugrör att göra hål med)

3 hg smör (aldrig margarin)
4 dl socker
2 dl mörk sirap (måste vara mörk)
2 dl vatten
1,6 - 1,7 l vetemjöl
1 msk bikarbonat
2 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
2 tsk kardemummakärnor (stötta)


Gör så här:
Börja med att dela smöret i mindre bitar och lägg det i en stor degskål så att det blir rumsvarmt.
Krossa kardemummakärnorna fint i en mortel.
Rör smör och socker och kryddor tills det blir mjukt och fluffigt.
Tillsätt vattnet.
Blanda bikarbonaten med det mesta av mjölet, och rör ner det i smeten.
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord.
Tillsätt mer mjöl och knåda degen tills den känns smidig men fortfarande är mjuk.
Vira in degen i plastfolie och lägg in den i kylskåpet.

24 timmar senare.
Sätt ugnen på 200 °C.
Ta bara fram en bit av degen i taget (så att resten håller sig kallt).
Kavla ut degen tunnt på mjölat bord och med mjölad kavel.
Ta ut kakor med önskat mått och lägg dem på plåten (på bakplåtspapper).
Använd stekspaden för att flytta pepparkakorna till plåten.
Om du vill göra hål i kakorna för upphängning - gör det nu.
Grädda i ugnen 5 - 7 minuter beroende på hur tjocka kakorna är. (Blir lätt brända)

Kristyr:
1,5 dl florsocker
1 msk lätt vispad äggvita
1 krm ättiksprit
(1 droppe karamellfärg)

Rör ihop florsocker äggvita, ättiksprit och ev karamellfärg.
Låt stå ett par minuter.
Blandingen ska vara tjock - tillsätt mer florsocker om den för lös.
Använd någon form av sprits och dekorera efter behag.

Länkar till fler recept:
Kristyr
Kristyr och strössel
Dekorera gubbar och gummor mm
Dekorera stjärnor
Mer fina stjärnor

Så här skulle mina pepparkakor kunna se ut.
Nästa gång kanske om jag tränar lite.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar