fredag 2 december 2011

Isterband & stuvad potatis


Fyllda december-isterband med salviakryddad gräddstuvad potatis


Ett sätt att ge vanliga isterband mer färg är att fylla dem med ett rödbetshack och ett sätt att ge den stuvade potatisen mera smak är att krydda den med färsk salvia.

Antal portioner: 4

4 isterband
2 färska rödbetor
1 msk bostongurka
1 äpple

1 kg potatis
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
5 dl mjölk
5 stora blad av färsk salvia
salt och nymalen svartpeppar


Gör så här

Börja med att koka rödbetorna:
Borsta rödbetorna försiktigt så att de blir rena men skalet fortfarande helt. Skär bort det mesta av blasten men lämna kvar den delen av blasten som är närmast rödbetan.
Lägg betorna i en kastrull och täck dem med vatten. Koka betorna nästan mjuka under lock. Känn efter med en sticka.
Späda rödbetor kokas 15-20 minuter, vinterrödbetor 45-60 minuter.
När rödbetorna är klara - spola dem med kallt vatten, skär bort blasten, och gnid bort skalet.
Om rödbetan hade fin blast som du skar bort innan du började koka - spara den och ha den i en sallad.

Isterbanden:
Sätt ugnen på 225°.
Skala äpplet och ta bort kärnhuset.
Hacka äpplet och rödbetorna.
Blanda rödbetshacket med 1 msk bostongurka.
Skåra isterbanden på längden och lägg dem i en ugnssäker form.
Fyll isterbanden med hacket och ställ in dem i ugnen i 20 minuter.

Stuvad potatis:
Skala och dela potatisen i bitar.
Koka potatisbitarna i vatten tills de är mjuka.
Häll bort vattnet.
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
Späd med mjölk och grädde tills såsen blir lagom tjock.
Lägg i salivabladen och låt såsen sjuda ett par minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Blanda försiktigt ner potatisen och låt sjuda ett par minuter till på svag värme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar