torsdag 31 oktober 2013

Mörka kladdiga brownies med espresso smak

16 bitar

Ingredienser 

2 dl vetemjöl
1 msk kakaopulver
100 g smör (+ för formen)
1 tsk kaffepulver - espressosmak
150 g mörkchoklad 70% (1,5 chokladkaka)
2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
150 g chokladknappar, mörka eller ljusa (1 påse)

Ugn

175 grader



Form

Liten långpanna eller form, ca 20 x 20 cm. Min är 26 x 17 - det gick bra det också

Täck formen med smörat bakplåtspapper och låt det hänga lite över kanterna på formen.



Sikta torra ingredienser

Använd en trådsil och sikta ner mjöl, kakaopulver och vaniljsocker i en skål. Blanda och sätt åt sida.

Blanda i gryta

Smält smöret på svag värme i en gryta och blanda ner kaffepulvret. Rör tills kaffet har löst upp sig i smöret.

Bryt chokladkakorna i mindre bitar och låt dem smälta i smörblandningen. Rör hela tiden tills du fått en slät chockladsmet.

Ta av grytan från plattan. Låt svalna lite.

Ägg

Knäck äggen i en liten skål ett och ett, och vispa ner dem i grytan med chokladsmeten. Vispa tills smeten inte längre ser gryning ut.

Mjölblandning

Vänd ner mjölblandningen i chokladsmeten. Rör bara tills allt är blandat.


Chokladknappar

Blanda ner chokladknapparna i chokladsmeten. 



In i ugnen

Skrapa ner smeten från grytan till den papperstäckta formen. Använd en stekspade eller dyligt för att jämna ut ytan på smeten. 

Grädda 25 - 30 minuter. Kolla med en sticka att kakan bara är lite kladdig i mitten. Den får inte bli helt torr.

När kakan är klar

Låt kakan kallna och skär den sedan i 16 bitar. 









2 kommentarer:

  1. min sats blev helt torr, som en tråkig sockerkaka. suck!

    SvaraRadera