måndag 7 oktober 2013

Pocherade päron, hemmagjord Philadelfiaglass och enkel chokladsås

Pocherade päron




4 portioner

4 medelstora päron (Clara Frijs)
pressad citronjuice
5 dl strösocker
1,5 l vatten
2 krm vaniljpulver
1 bit kanel 
1/2 tsk anisfrön
ca 2 cm ingefära

Skala päronen men låt pinnen sitta kvar.
Droppa och gnid in päronen med citronjuice så att de inte mörknar.

Häll socker och vatten i en tjockbottnad gryta. Sjud på medelvärme, under omrörning, tills sockret löst upp sig i vattnet.

Tillsätt päronen, ingefära, kanel, vaniljpulver och anisfrön. Lägg en bit smörpapper över päronen så att det täcker, som ett lock. 

Sjud päronen 15 - 20 minuter, tills de känns mjuka. De kommer att mjukna lite mer när de svalnar i den varma lagen. 

Kan ätas varma eller kalla. Förvaras i en burk i kylskåp, i sin sockerlag, om de inte äts genast. Bäst är de dock kalla när de fått ligga och dra till sig lite smak i sin burk i skylskåpet.

Philadelfiaglass


4 portioner

2 dl vispgrädde
2 dl Philadelfiaost
1 dl socker 
2 ägg
3 krm vaniljpulver

Häll grädden i en kastrull och låt sjuda under omrörning ett par minuter. Låt svalna.

Vispa socker och ägg pösigt. Blanda i Philadelfiaosten. Vispa med elvisp till en slät smet. Blanda i vaniljpulver och den avsvalnade grädden. 

Fördela i fyra lagom stora plastburkar, t ex rengjorda tomma creme fraiche burkar. 

Låt stå i frysen minst 3 timmar. När glassen blivit ordentligt frusen behöver den tina upp några minuter innan man äter den.

Enkel chokladsås




1 dl kakaopulver
1 dl vatten
1 dl socker
en nypa salt
1 krm vaniljpulver

Häll vatten och socker i en kastrull. 
Låt sjuda under vispning tills sockret löst sig. 
Häll i kakaopulver och en nypa salt. 
Låt sjuda under vispning till såsen tjocknat lagom mycket. 
Ta av kastrullen från värmen och vispa i vaniljpulvret. 
Låt svalna. 

Förvaras i glasburk med lock i kylskåpet. 

Servering



Pocherade päron, Philadelfiaglass och chokladsås
Färska hallon eller andra bär som bryter den söta smaken. 
Några hushållswafers eller andra kex som ger lite tuggmotstånd. 

Eller så kan man bara äta glassen och päronet, utan något som helst annat. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar